Navigáció
Főoldal
Keresés
Vendégkönyv
Linkek
Kapcsolatfelvétel

Képek
Játékok

Zenelejátszó
Kattints a kategória, azután pedig a kiválasztot zeneszám nevén.

  • Laza Rádió
Online Statisztika
Online vendégek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 1205
Legújabb tag: Josephculse

Látogatók ma: 16
Online látogató: 1
Max. Onlinerekord: 12
Max. napi rekord: 170
Látogatók tegnap: 1
Látogatók a hónapban: 340
Összes látogatók: 16042

Utolsó 24 órában: 
























Káosz


Káoszmágia (előadás)


[i]1. Mi a káoszmágia?
1.1 A káoszmágia definíciója
1.2 A káoszmágus definíciója

2. A káoszmágia története
2.1 Austin Osman Spare
2.2 Peter Carroll
2.3 Az Illuminates of Thanateros alapítása
2.4 Egyéb káoszmágikus csoportosulások
2.5 Diszkordianizmus
2.5.1 A Diszkordiánus Társaság története
2.5.2 Eris - Discordia története
2.5.3 A Principia Discordia, és a diszkordiánus filozófia

3. A káoszmágia elmélete
3.1 Paradigmák
3.1.1 A paradigmák szükségessége
3.1.2 A paradigmák szükségtelensége
3.1.3 Paradigmakalózkodás
3.2 Gnózis

4. Káosz és Rend
4.1 A rend definíciója
4.2 A káosz definíciója
4.3 A teremtés műve
4.4 Fejlődés a renden belül
4.5 Továbbfejlődés lehetősége a renden kívül.
4.6 Kitérő

5. A káoszmágia gyakorlata
5.1 Szigillizáció
5.2 A mágia nyolc színe

6. Utóhang

1. Mi a káoszmágia?

A káoszmágia a mágia modern felfogásából kiinduló közpotosítás nélküli rendszer.

1.1 A káoszmágia definíciója

Azt a metatechnikát, mely egyetlen metahitre ("Lehetséges, hogy minden lehetséges") épül, és nincs meghatározott kötelező dogmarendszere, káoszmágiának hívjuk. A káoszmágia visszahozta a mágia "tudományos" megközelítését, és mindig saját kutatásokon alapul. Ezen gondolatkör alapja: "mérce a hatékonyság". Ha tegy technika egy adott ember szempontjából érzékelhető, látható hatásokat hoz létre, akkor megfelelő. Amennyiben nem, akkor el kell vetni. Fontos, hogy a káoszmágia mindig egyénre szabott, nincsenek általánosan "jó" és "rossz" technikák.

1.2 A káoszmágus definíciója

Káoszmágus az, aki nem fogad el magára kötelezően teljes egészében egyetlen rendszert sem, csak a metahitet fogadja el a mágia alapjául, és kijelenti magáról, hogy az. Ez utóbbi a legfontosabb, hiszen az egyéni akaratra épül az egész rendszer.

2. A káoszmágia története

2.1 Austin Osman Spare

Austin Osman Spare-t szokták káoszmágia "nagypapájának" hívni. 1888 December 31-én született, 1908-ban kezdte el írni az Élvezet Könyvét, melyben a művészetet és a szexet használja a tudatalatti feltérképezéséhez. Ebben olyannyira szabados, diabolikus gondolatokat fejteget, hogy Mario Praz "A Romantikus Agónia" című, 1933-ban kiadott könyvében "angol sátánista okkultista"-ként aposztrofálja, és ugyanabba a kategóriába teszi, mint Crowleyt. Spare érdeklődése a mágia különlegesebb aspektusai iránt egy bizonyos Mrs. Patersonnal való ismerettségéből fakadt - a hölgy azt állította, hogy egy salemi boszorkány leszármazottja, akit Cotton Mathersnek nem sikerült kivégeztetnie. Spare az asszonyt "második anyjaként" tisztelte. Spare volt az első, aki nyilvánosan a tudatalatti kivetülésének tulajdonította a különböző entitásokat. Technikájának egyik legfontosabb része az akaratlagos feledékenység. Ez szükséges ahhoz, hogy a tudatalatti kapcsolatba lépjen a kívánt információval. Ezzel később, a szigillizáció kapcsoán még foglalkozni fogunk.

2.2 Peter Carroll

A mai napig élő gyakorlati metafizikus, csillagász, fizikus. Őt szokták a káoszmágia atyjaként emlegetni. 1976-ban, egy elhagyott lőszerraktárban, a németországi Rheinland szívében, a német Frater U.D. és néhány tucat másik káoszmágus jelenlétében bejelentették egy káoszmágikus csoport létrehozását. Ennek megerősítéseként celebrálták az első Káoszmisét (Mass of Chaos), melynek eredményeképpen röviddel távozásuk után egy koncentrált tornádó döntötte romba a helyet. Ennek ellenére csak egy évvel később alapították meg hivetelosan az Illuminates of Thanateros megalapulását.

2.3 Az Illuminates of Thanateros megalapítása

Ezen szervezet célja a paradigmafüggetlen gondolkodás elősegítése, kutatása. A szervezet csak "meta-dogmákkal" és "meta-hitekkel" dolgozik. Mottója: semmi sem igaz, minden lehetséges. Alapműve a Liber Null, vel Psychonomicon - ez Peter Carroll főműve. Teljesen eredeti technikák találhatóak benne, és nagyon rég óta ez az első átfogó magas mágiával foglalkozó írás.
A szervezet teljesen non-profit alapon működik, bárki tagja lehet - de elkötelezett munkát várnak. Felvételi követelmény fél év aktív munka a Liber MMM-ből (ez a Liber Null része), melyhez biztosítanak mentort, aki segítséget nyújt a mágikus munkához. A Liber MMM magyon alapvető meditációs technikákat, és néhány egyszerű szigillizációs gyakorlatot tartalmaz.
Sajnos nem létezik magyar páholyuk, Magyarország az Osztrák csoport alá tartozik.

2.4 Egyéb káoszmágikus csoportosulások

Az Illuminates megjelenése negy port kavart. Természetesen szonnal megjelent több hasonló szervezet is, akik nem ismerik el a hierarchiát, és nem támasztanak semmilyen követelést a tagjaikkal szemben. Egyik talán leghíresebb az Autonomatrix, mely saját hírlevelet is ad ki. Ők az Interneten szerveződnek. Bárki beléphet, aki cikkeket küld, és ezek színvonalával bizonyítja tudását.
Másik az Illuminates of Eris-Discordia, akik eriziánus parincípiumok alapján dolgoznak a káoszmágiával.
Magyar csoport a Temple of the Star Spider, ők szintén "Carrolliánus" irányzat, de a belépési feltétel fél év munka a Liber KKK-ból - ez szintén a Liber Null része, és még ki fogunk rá térni ezen előadáson belül.

2.5 Diszkordianizmus

1977-ben jelent meg először a Principia Discordia, mely írás a Diszkordiánus Társaság (POEE - Paratheo-Anametamystikhood of Eris Esoteric) "bibliája". Fordítsunk egy kis figyelmet a POEE jelentésére! Paratheo - körülbelül "egymás mellett lévő istenek" - et jelent. Anametamystikhood - Misztikuson túli, de visszafordíthatóság. Eris görög istennő, a káosz, a zűrzavar, a viszály volt fő szakterülete. Ezoterikus: belső, befelé - az angol nyelvben "rejtett" is. Azért választották ezt, mert, bár nem rejtőzködtek igazán, senki nem figyelt rájuk túlzottan.

2.5.1 A Diszkordiánus Társaság története

Az 1950-as évek végén Ifjabb Malaclypse (Greg Hill) és Lord Omar Khayyam Ravenhurst (Kerry Thornley) egy egész éjjel nyitvatartó tekebárban ültek Santa Fe Springsben (Kalifornia). Közös kinyilatkoztatást éltek át, meghallották az istennő hangját, mely így szólt hozzájuk: "Szabadok vagytok". Megértették, hogy azért nem ért senki semmit, mert mindenki úgy gondolja, hogy a rend a dolgok természetes állapota. Ha megfordítjuk az egész kérdést, és nem várunk el logikát a világtól, sokkal boldogabban élhetünk. Mint említettük, 1977-ben adták ki a Principia Discordiát, mely leírja ezen eseményt, továbbá a Diszkordiánus filozófiát taglaló írásokkal - pszeudo-zen-koanokkal, történetekkel, dalokkal. Az Internet elterjedésével elkezdtek gombamód szaporodni a különböző diszkordiánus "cabalok", csaoportok. Ennek csak egy része tartozik a POEE - hez vagy a Diszkordiánus Társasághoz, a többi ú.n. "episzkopális" csoportosulás - tehát olyan személyből - személyekből, illetve egy szélsőséges esetben olyan tárgyakból (Thee Most Holy Order of Toothpicks, a Fogpiszkálók Legszentebb Rendje, ezen irányzatba csak és kizárólag fogpiszkálók léphetnek be, ill. olyanok, akik saját állításuk szerint azok) áll, akik saját, személyes kinyilatkoztatást kaptak az Istennőtől. Minden Diszkordiánus Csoport szektának számít, és a vallás bátorítja az eredetitől eltérő irányzatok létrehozását. Bárkinek, sőt mindenkinek joga van csoportot indítani, rituálékat vezetni, sőt saját irányzatot kezdeményezni, hiszen mindenki születési jogon Diszkordiánus Pópa, ezért Eris egyháza a legnagyobb vallás a világon.

2.5.2 Eris - Discordia története

"Úgy tűnik, hogy Zeusz lakodalmi bankettet készített elő Peleusz és Thetisz esküvőjére, és nem akarta Erist meghívni, mert a csajnak rossz híre volt, mint bajkeverő. Ez feldühítette Erist, aki tiszta aranyból egy almát formált, és ráírta: KALLISTI ("A Legszebbnek"), és a nagy napon begurította a bankett-terembe. Nos, három meghívott istennő, Athéné, Héra, és Afrodité, azonnal lecsapott rá, mondván, hogy rá van írva, hogy az övé. És elkezték egymást agyalni, és elkezdték csapdosni a puncsostálakat, meg minden. A végén Zeusz lenyugtatta a feleket, és kijelentette, hogy kell egy döntőbíró, ami ésszerű döntés volt, és mindenki beleegyezett. Elküldte őket egy trójai pásztorhoz, akit Párisznak hívtak, mert az anyja eléggé gallád módon hozzáment egy franciához; de mind a három istennő megpróbálta a másik kettőt átverni, hamarabb mentek oda Páriszhoz, és megpróbálták megvesztegetni. Athéné Hatalmas Harci Sikereket ígért neki, Héra Óriási Vagyont, és Afrodité a Leggyönyörűbb Asszonyt A Földön. Mivel egészséges fiatal trójai srác volt, el is fogadta Afrodité ajánlatát, ő kapta az almát, a srác meg zsákolt. Ahogy megígérte, Afrodité úgy intézte a földi dolgokat, hogy Párisz megkaphassa Helénét (A Heléné), aki akkor férjével, Menelaosszal élt, aki Spárta királya volt. Nos, mindenki tudja, hogy a trójai háború akkor kezdődött, mikor a spártaiak visszakövetelték királynőjüket, és erről a háborúról mondják, hogy az emberek közt az első ilyen eset volt." (idézet a Principia Discordiából)

2.5.3 A Principia Discordia, és a diszkordiánus filozófia

A diszkordiánus filozófia médiuma, átviteli technikája a humor, ezen belül az abszurd humor. Erre jó példa a következő pszeudo-zen-koan:

"ZARAPOTTY MEGVILÁGOSODÁSA
Mielott remete lett volna, Zarapotty ifjú pap volt, és kedvelt ellenfeleibol bolondot csinálni a követoi elott.
Egy nap Zarapotty elvitte tanítványait egy szépséges rétre, ahol szembe találkoztak a Szent TeÉnnel, amint az békésen legelészett. "Mond meg, ostoba állat", mondá Zarapotty utasításhoz szokott hangján, Miért nem csinálsz valami hasznosat? Mi az Életednek Célja?"
Az ízletes füvet rágcsálva, a Szent TeÉn így válaszolt: "MU". *
Ezt hallván senki nem világosodott meg. Elsosorban azért, mert senki nem értett kínaiul.

* "MU" a SEM-MI kínai ideogramja."

A diszkordiánus írások egyik legnagyobb előnye, hogy mindenki kap belőle valamit a saját szintjén. Aki mély filozófiát keres, vagy a rituálék alapjait, ugyanúgy megtalálhatja bennük, mint az, aki csak a humort érti belőle. Ugyanakkor nem szabad felületesen csak tréfának értelmezni. A Principiában található egy elferdített idézet Georg C. Lichtenberg 18. századi szatirikustól: "Ez a könyv tükör. Ha majom néz bele, nem néz vissza apostol".

A diszkordianizmus filozófiájának alapja egyfajta mély humanizmus. Fő tétele: az emberek az élet nevű játék szabályait kezdik komolyabban venni, mint magát az életet. Ha abbahagynák, és engednék saját magukbna a fetörő kaotikus gyermeket játszani, megszűnne a félelem, a frusztráció. Ne feledjük, az eredeti gondolat az ötvenes évek legvégénb született meg, mikor az egyénre komoly nyomást gyakoroltak a társadalmi szabályok, a konvenciók. Ugyanakkor mind a mai napig sokan úgy gondolják, hogy attól lesz valaki "felnőtt" és "felelősségteljes", ha mindenkor megőrzi komolyságát, és elfojtja érzéseit.

Mivel a káoszmágia a teljes szabadságról szól, egyfajta "freestyle" mágia, nem csodálkozhatunk, ha a magukat káoszmágusnak nevező emberek 99%-a diszkordiánus vallású. Fontos kapcsolódási pont ezen kívül Peter Carroll "mágiaszín-elméletében" a sárga gnózis nevetés-kreativitás aspektusa, erről a későbbiekben esik szó.

3. A káoszmágia elmélete Mint az előzőekben már pedzegettük, a káoszmágia nem törvényekkel dolgozik, csak irányelvekkel. A dogmákat csak addig fogadja el, és csak egy adott paradigma vonatkozásában, amíg azok hasznosnak, hatékonynak bizonyulnak. Ugyanígy viszonyul a hithez is: ha egy vallási rendszerben követelmény valamiben hinni, akkor "fake it, till you make it", azaz tettesd, míg nem válik valódivá. Amint azonban feleslegessé válik, nem jelent nehézséget túllépni rajta.

3.1 A paradigmák A paradigma szó a görögből származott át latinba, jelentése: példa, minta. A jelen szövegkörnyezetben gondolkodásmátrixot, gondolatkört értünk alatta. Minden vallás, világnézat egy-egy külön paradigma. Természetesen, ha szigorúan vesszük, ezen az alapon mindenki saját paradigmával rendelkezik, mégis, a különböző ezoterikus rendszereknek van egy-egy szubjektív valóságlátásuk, mely általánosabb, mint az egyéni világképek.

Mi szükséges ahhoz, hogy egy paradigma valid, értelmezhető legyen?

a.) Magyarázattal kell szolgálnia a világ létezésére,
b.) el kell helyeznie benne az embert, mint individuumot,
c.) meg kell határoznia létezésének célját, és
d.) a cél elérésének módját.

Példaként nézzük a két legismertebb paradigmát, a kereszténységet, és a materializmust.

A Kereszténység:

a.) a világot Isten teremtette
b.) az embert szintén, saját hasonlóságára hogy uralkodjon a Földön,
c.) de az ember "bűnbe esett", eltávolodott Istentől, és célja, hogy visszatérjen hozzá
d.) a hit által.

Materializmus

a.) a világ a Nagy Robbanás következtében keletkezett
b.) az ember fizikai behatások miatt jött létre
c.) célja a létfenntartás, a fajfenntartás, és a létminőség javítása
d.) ezt pedig a fizikai világ minél behatóbb tanulmányozása útján érheti el.

3.1.1 A paradigmák szükségessége

Ahhoz, hogy logikusan tudjunk felépíteni egy gondolatmenetet egy adott gondolatkörön belül, annak minden lépéséhez azonos definíciómátrixot kell alkalmaznunk. A legtöbb "New Age" irányzat itt követi el a hibát - pl. a keresztény egyistenhit rendszerébe igyekeznek az indiai reinkarnációelméletet beleilleszteni mindenféle változtatás nélkül. Egyes irányzatok a japán Reikit hozzák össze a kereszténység angyalaival, és az Athur mondakörrel. Az eredmény meglehetősen zagyva, logikai bakugrásoktól hemzsegő, és álatlában kevéssé hatékony.

3.1.2 A paradigmák szükségtelensége

"Minden férfi és nő egy csillag" - Aleister Crowley Amennyiben feltételezzük, hogy

a.) minden, ami körülvesz minket, csak az érzékeinken keresztül érkezik el hozzánk;
b.) az érzékeink becsaphatók, továbbá
c.) minden tapasztalatot mindenki saját magán szűr meg; és
d.) nincs két egyforma ember,

feltételezhetjük, hogy mindenkinek saját világa van, mely gyökeresen különbözik mindenki másétól. Ebből következően feltehető, hogy mindenkinek más technikák lesznek hatékonyak. A hatékony technikák egy adott paradigmába sűrítése a káoszmágus feladata, saját paradigmájába, mely minden egyéb gondolati mátrixot feleslegessé tesz a számára.

3.1.3 Paradigmakalózkodás

Az általános és az egyéni rendszerek közti információáramlás megoldása az úgynevezett paradigmakalózkodás. A káoszmágus igyekszik minél több rendszert megismerni és tanulmányozni, lehetőség szerint autentikus környezetben. (Hiába olvassa el valaki Crowley műveit, igazán csak a Thelemiták közt tudja megtapasztalni, hogy milyen a technika valójában). Természetesen hasznos elolvasni a könyveket, de "a szavak nem világosítanak meg".

3.2 Gnózis

Fontos eleme a káoszmágiának az úgynevezett "gnózis", mely ebben az esetben a "tudatállapot" szinonímája. Azt jelöli, hogy milyen közelségben van az ember tudata a tudatalattijához, illetve milyen aspektusát használja annak. Bizonyos szempontból egyfajta meditációs állapot.

4. Káosz és Rend

Lássuk, hogyan működik ez a gyakorlatban: nézzünk példát egy teljes világkép felépítésére.

4.1 A rend definíciója

A rend azt jelenti, hogy egy adott mátrixban a dolgokat valamiféle szükségszerűség, és bizonyos törvények irányítják. Ezek a törvényszerűségek ugyanúgy magukba foglalják a fizikai törvényeket (pl. gravitáció), mint a feltételezett "spirituális" törvényeket (pl. karma). Ne feledjük, "objektív igazság" szempontjából egyik sem biztosabb, mint a másik, hiszen a fizikai dolgokat a (könnyen becsapható) érzékszerveink közvetítik számunkra, míg a másikat saját belátásunk, logikánk, és tapasztalatunk - ezek közül egyik sem tévedhetetlen. Minden törvényszerűség áthágható, hiszen a törvény korlát, és a korlátok leomlása, pusztulása az általunk ismert univerzumban természetes folyamat. Fontos megemlíteni, hogy a rend ellentéte a "rendetlenség", nem a káosz - hiszen a pusztulás is csak egy törvényszerűség. Egy rendszeren belül nem fordulhatnak elő véletlenek, hiszen pont a szükségszerűségek, az ok-okozati láncolatok miatt rendszer a rendszer.

4.2 A káosz definíciója

"Chaos (görög): mélység, üresség, ősvalami, primordiális esszencia". Amennyiben a káosz eredeti fogalmából indulunk ki, kis kitérőt kell tennünk a görög legendák világába. Chaos az első főisten volt, akit legyőzött Chronos, Chaos volt az, amiből létrejött a minden. Ha picit közelebb hozzuk a mostani gondolkodásunkhoz, a filozófiában ezt "potenciális létezőnek" nevezik. A káosz az, amelyben minden egyszerre létezik, és nem létezik. A káosz a szükségszerűségek teljes hiánya - tehát még az sem szükségszerű, hogy a szükségszerűségek hiányozzanak belőle. A "káoszban" teljesen elfogadható mind a véletlen, mind a szükségszerű.

4.3 A teremtés műve

Tételezzük fel, hogy a Káoszban teljesen véletlenszerűen "egymás mellé kerül" egy akarat és egy én-tudat. Az akarat által az "ÉN" elkezd létrehozni egy rendszert maga körül (ennek szemléltetésére a Kabbalából hoznék példát). Először megszünteti a fél-létezést, ezzel létrehozza a semmit. A Kabbalában a teremtés "első" lépcsőfoka az "Éjn" - nincs. Ez egy végtelen, tér nélküli nem-létezés. A rendszerhez azonban kell valami, amiBEN létre lehet hozni - egy végtelen tér - Éjn Szof - nincs határ. Ebbe a végtelen térbe már beáramolhat a teremtő energia - Éjn Szof Ór, "nincs határ fény", határtalan fény. Ezekután megkezdődhet a Teremtés Művelete. A végtelen energia szétválik, egyre kisebb egységekre oszlik Először megjelenik az "ÉN" amelyik elválasztja magát a "nem ÉN"-től - az energiától, és az akarattól; ez azért fontos, mert az ÉN használja a másik kettőt; majd szétválik két "én"-re: egy, amelyik alkot, a másik ami megfigyel... és így tovább. A végtelen elkülönülés a teremtés "másik partja"; onnan ismét egyesülni kezdenek a szétvált részek, míg vissza nem tér minden az eredeti egységbe.

4.4 Fejlődés a renden belül

Ha feltételezzük, hogy ennek az egésznek a célja az, hogy az egység tapasztaljon, és feltételezzük, hogy minden történés tapasztalás, akkor ezen a rendszeren belül nem létezik "visszafejlődés" - csak fejlődés van, és az elkerülhetetlen. Folyamatos az energia körforgása. A "megosztottság" különböző fokozatait tekinthetjük úgy is, mint istenségek, angyalok, szellemek, stb. hierarchiáját - egységben az erő, minél "többségben" van az adott rész, annál kisebb a képessége a rendszer, a szükségszerűségek változtatásához.

4.5 Továbbfejlődés lehetősége a renden kívül.

Ha így nézzük, az egész egy mókuskerék. Lehetséges azonban, hogy van ebből kiút - a kilépés a Káoszba. Amennyiben valaki rendelkezik a maximális akaraterővel és energiával, hogy kilépjen az itt jelenlevő szükségszerűségekből, viszont még rendelkezik éntudattal, hogy ezt megtegye, kiszakíthatja magát a szükségszerűségek körforgásából, hogy olyan teremtést hozzon létre, melyben egy omnipotens lénnyé válik.

4.6 Kitérő

Szeretném kihangsúlyozni, hogy az előzőekben ismertetett világnézet csak egy model, mely logikusan van felépítve, és alkalmas arra, hogy egy embernek a személyes világképe legyen, de semmilyen módon nem szeretném még csak implikálni sem, hogy ezt "igaznak" gondolnám - legalábbis nem igazabbnak, mint bármely más világképet.

5. A káoszmágia gyakorlata

Az előadás további részében egy kis csemegét szeretnék nyújtani - káoszmágikus gyakorlatokat.

5.2 A mágia nyolc színe

[/i]


<img src='http://saddie.wicca.hu/images/8magic.jpg' style='margin:5px' align='left'>     

[i]
Fekete (halál-) mágia Célja kétrétű: egyfelől a pusztító átkok használata, másrészt az idő előtti halál elkerülése. Egyik technikája a Csöd, a halál-én megidézése. Általában ez a halál-én csontváz, kaszával, fekete, csuklyás köpenyben, egyes esetekben kiváló humorral. A mágus ezt a halál-képet hívja meg önmagába, körülvéve magát a lehető legtöbb betegség- és halálszimbólummal. Ennek egyik eredménye, hogy a mágus megtanulja elűzni a halált és a betegségeket magából, másik eredménye, hogy olyan tudatállapotba kerül, ahonnan könnyű pusztító mágiát használni. Minden esetben igyekezzünk alternatívát keresni a pusztító mágiára, mert ennek használata a gyengeség jele. Ez a mágia az ellenfélben olyan gondolatokat ébreszt, melyek elősegítik az önpusztító magatartást.

A fekete gnózis annyiban különbözik a vöröstől, hogy a mágus nem harcba bocsátkozik, hanem hidegvérrel gyilkol. Ennek a mágiának jelentős hátránya, hogy erőteljesen visszahat a mágusra, mert a varázslat létrejöttéhez saját halálát vetíti ki.

Halál-énként vizualizálható például Hekaté, Thanatos, Anubis, vagy Szaturnusz.

Kék (gazdagság-) mágia

A gazdagság nem csak pénz, hanem az, hogy mennyi befolyásunk van emberek és anyagi javak felett. A pénz csak a szimbóluma annak, amit a közgazdászok nem tudnak összefüggően megmagyarázni. Ennek ellenére a pénznek öntudata van, elkerüli azt, aki káromolja, stb.

A pénz szeret mozogni, és azok, akik mozgatják, azt veszik észre, hogy még az élvezet is kifizetődik nekik. A Gazdagság-én a pénzgondolkodáson alapszik: ehhez ismerni kell saját vágyainkat, és a Pénz Szellemét. Nagyon fontos ezeket megérteni. Első és legfontosabb lépésünk legyen, hogy megvizsgáljuk a pénzzel kapcsolatos negatív gondolatainkat, és száműzzük oket - azoktól, akik nem szeretik a pénzt, a gazdagság menekül.

A gazdagság-én megéléséhez segíthet Zeusz, Jupiter, Midász, vagy Krozus vizualizálása.

Zöld (szerelmi) mágia

A legtöbb könyv összemossa a szerelmi (vénuszi) és a szexuális (lunáris) energiákat. Annak ellenére, hogy gyakorta használatos a szerelmi mágiát szexuális célok elérésére felhasználni, ez a fejezet csak azzal foglalkozik, hogy hogyan érheto el, hogy mások barátsággal, hűséggel, rajongással viseltessenek irányunkban. Az, hogy képesek legyünk megkedveltetni magunkat azokkal, akiknek nem voltunk szimpatikusak, és azokkal is, akiket egyáltalán nem kedvelünk, hasznos tudomány - a viszonzatlan barátság csak annak hátrányos, aki adja.

Az elso lépés ennek eléréséhez az, hogy önmagunkat szeressük - így mások is jobban hajlanak megkedvelésünkre. Ehhez figyeljük meg saját énünk szeretetre méltó oldalait, és vegyük észre, mennyire szimpatikusak is vagyunk. A következő lépés pedig a mindenkire irányuló szeretet megtapasztalása. Mások barátságának elnyeréséhez használhatunk egyszerűbb varázslatokat, vagy direkt erre a célra teremtett entitásokat, bár leghatékonyabban személyes találkozáskor muködhetünk. Ilyenkor igyekezzünk minél jobban felvenni a célszemély viselkedésmintáit - mutassunk érdeklődést és szimpátiát minden iránt, amiről beszél, olyan ritmusban, stílusban és ideig beszéljünk, ahogy ő teszi, vegyük fel ugyanazon testtartásokat, tegyünk ugyanolyan mozdulatokat, ugyanannyi szemkontaktust használjunk. Fontos az is, hogy ugyanolyan intelligenciaszintet, beszédstílust és humorérzéket imitáljunk, amilyen neki van.

Az zöld erő isteneiként használhatjuk Vénuszt, Aphroditét, vagy a mitológiai Narcisszuszt.

Sárga (ego-) mágia

Ez az, amit tradícionálisan "szoláris mágiának" neveznek. Négy elkülöníthető, de összefüggő aspektusa van: Az első az Ego, avagy az a kép, amelyet az elme készít saját általános termkészetérol, viszont kihagyja belőle azon szélsőséges viselkedésmódok nagy részét, melyre az Én képes. A második a Karizma, avagy az önbizalom, amelyet az Én mások felé vetít ki. A harmadikat elég nehéz megfogni, talán a Nevetés-Kreativitás kifejezés írja le legpontosabban. A negyedik a Dominancia.

Az Ego létének felismerése önmagában hordozza a változás lehetőségét, de jelentos eredményeket csak annak elismerésével lehet elérni, hogy "van egy személyiségem, és nem igaz, hogy az ember a személyiségéből áll".

Az Ego megváltoztatása elsősorban retroaktív invokáció és bájolás. Ennek során az ember megváltoztatja a saját múltját - hiszen a múltra alapozzuk jövőnket. Vizualizációval semlegesíteni tudjuk azon rossz emlékeket, melyek útját állják fejlődésünknek: elménkben végigjátszható egy olyan verziója az eseményeknek, amelyek abban az esetben lehetségesek voltak, ezáltal a rossz emlékeket semlegesíteni lehet (pl. "vinnyogva elfutottam a kigyúrt kopasz elol, amikor felemelte a kezét" helyett végigjátszhatjuk az "amikor felemelte a kezét, ügyesen orrbavágtam, majd térden rúgtam, és amikor előre hajolt, fejbe vágtam a táskámmal, és a két gyönyöru hölgy, aki velem volt, meg lett mentve" verziót).

Az Ego megváltoztatásának alapja, hogy a mágus pontosan ismerje saját magát - ez egy hosszú processzus, de a végén már tisztán látszik az, amit meg akarunk változtatni. Fektessünk komoly hangsúlyt a gesztikulációra, a mimikára, a beszédmodorra, a viselkedésmintákra, mikor változtatjuk személyiségünket. Érdemes elhelyezni valamilyen "mnemonikus elsütőbillentyut" magunkon, amely szimbolizálja ezt a változást (pl. egy gyűrű áthelyezése egyik ujjról a másikra).

Az önbizalomfejlesztés egy egyszerű trükkön alapul: tettetni kell. Rövid időn belül látszik a változás. Két-három nap tettetett abszolút nulla önbizalom igazolhatja a technika hatékonyságát, továbbá segít felfedni a szükséges szavakat, mozdulatokat, viselkedésmódot, melyek szükségesek a tettetéshez.

A nevetés és a kreativitás közti összefüggés első látásra nem evidens, de a humor lényege olyan dolgok közé kapcsolatot tenni, melyek közt addig nem volt, és saját kreativitásunkon nevetünk, mellyel ezt a kapcsolatot létrehoztuk. Ez a kreativitás egyéb megnyilvánulásaira is igaz. Ezen kívül pozitív önbecsülésre és önbizalomra is szükség van ahhoz, hogy valami kreatívan humoros dolgon nevessünk - azok, akik nem szeretik önmagukat, hajlamosabbak inkább mások szenvedésén nevetni, ha nevetnek egyáltalán. A sárga erő megidézésénél fontos lehet a nevetés - a komolyság nem szükséges. Bizonyos invokációknál furcsa befejezésnek tűnhet a hisztérikus nevetés kierőltetése, de a gyakorlatban hihetetlenül hatékony tud lenni - ugyanis elvonja a tudatos figyelmet az adott dologról.

Az emberi társadalom ugyanúgy hierarchikusan épül fel, mint az állatoknál, bármennyire is igyekszünk ezt elrejteni. Tovább nehezíti ennek felismerését, hogy az emberek hajlamosak több csoportosulásba egyszerre tartozni, melyekben különböző társadalmi státuszt foglalnak el - ezek legtöbbjében nem a nyers erőszaktól, inkább bizonyos specializált hozzáértéstől függ a rangsorban elfoglalt hely. Amennyiben az illető képes kompetensnek mutatkozni az adott kérdésben, onnantól kezdve a dominancia azon tudatalatti, non-verbális kommunikációs formuláktól függ, melyeket mindenki megért, de csak nagyon kevesen fognak fel tudatosan. Jellemző domináns viselkedésminták: hangos, lassú beszéd, gyakori szemkontaktus, mások beszédének félbeszakítása és saját beszédünk megszakításának megakadályozása, mások személyes aurájának megzavarása, sajátunk megzavarásának megakadályozása, egyenes, rejtett fenyegetést hordozó testtartás, olyan helyek elfoglalása, melyek a figyelem középpontjában vannak. Azon társadalmakban, ahol az érintés gyakori, mindig a domináns kezdeményezi, vagy hárítja el. A dominancia kétirányú kapcsolatban van a hormonszintekkel - ha egészségügyi okokból gyógyszerekkel megváltoztatják hormonszintünket, változunk mi is - és ami egy mágus szempontjából fontosabb, ha megtváltoztatjuk viselkedésünket, változik a hormonszintünk.

A domináns megnyilvánulások, úgy tűnik, hatástalanok azokra, akik tudatában vannak az adott jelzéseknek, viszont nagyon hatékonyak, ha a másik nincsen tisztában velük.

A katonai hierarchiákban csak azért nem muködnek ezen dolgok, mert a felettesek képesek fizikai ellencsapást mérni - ha egy magasabb rangú tiszttel szemben nem megfelelő testtartást veszünk fel, szólni fog az őrmesternek, aki kiszabja a büntetést, ennek következtében saját tudatalattinkba fog beleivódni az engedelmesség. A sárga erő a hordozója a legtöbb jónak, és rossznak, amire az emberiség képes.

Ego-vizualizációs istenségek lehetnek: Ra, Héliosz, Mithrász, Apolló, vagy Baldr

Lila vagy ezüst (szex-) mágia

A legtöbb kultusz és szekta vezetője a történelem során olyan férfi volt, aki meg tudta győzni a nőket, hogy szabadon adják szexualitásukat a férfiaknak. Kifizetni a nőket a spiritualitás aprópénzével, akik tiszteletükkel fizetik ezt vissza neked, s ez csak növekszik a nők pozitív visszajelzései miatt. Jól fizető állás lehet, amíg az öregség vagy egy rendőrségi razzia utól nem éri az embert. A másik veszélye az ilyen jellegű vállalkozásnak, hogy előbb-utóbb a férfiak észreveszik: a partnerek állandó váltakozása szemben áll alapvető igényeikkel a családalapításra, ezért mindig új és fiatal emberek veszik át azok helyét, akik középkorú éveikhez értek.

Csak nagyon kevés kultuszból hiányzik valamiféle szexuális tanítás, mivel ez igen erős irányító eszköz lehet. A bevált, "nagy" vallások általában a "szabad szexualitás" elfolytására alapoznak, ezáltal a nők nagyobb biztonságban érzik magukat, és a férfiak tudják, kik a gyermekeik. Az ilyen helyzet azonban nagyon kedvez a prostitúciónak, mert mindig lesznek olyanok, akiknek nem elég az, amit egy teljes életnyi monogámia adhat - ezért igaz, hoyg a kuplerájok a vallás köveibol épülnek, a "nagy" vallásoknál közvetetten, a szektáknál kötvetlen módon.

Ez felvet egy újabb kérdést: miért van szükségük az embereknek arra, hogy megmondják nekik, mit csináljanak a szexualitásukkal? Miért kell nekik spirituális megerősítés ahhoz, hogy azt tegyék, amit akarnak? Miért olyan jó üzlet a folyó mellett vizet eladni?

Feltehetőleg azért, mert genetikailag van belénk építve a szexuális elégtelenség. A nők genetikai felépítése azt sugallja nekik, hogy szerezzék meg maguknak a legdominánsabb férfit, és esetleg szerezzenek hozzá egy-két olyat, aki csak ideiglenesen érhető el, de erősebb, mint a sajátjuk. A férfiak génjei azért hajtanak, hogy minél több nőt tegyenek magukévá. Érdekes, hogy egyedül az embereknél van rejtve a peteérés ideje, minden más emlős nőstényei ilyenkor szexuálisan kihívó viselkedésükkel hívják fel magukra a figyelmet. Az ezüst gnózist éppen ez az elégedetlenség hozza - vágyaink, perverzióink, be nem teljesült aktusaink. Minden kreatív cselekedet mögött ott húzódik a szexualitás. Ezt az energiát legegyszerubb orgazmus közben felhesználni, főleg akkor, ha ("egyszeru" esetben) a két résztvevő istenségeket testesít meg.

A szexualitás vonzásához egy technika: Először is húnyjuk le a szemünket, és képzeljünk el egy félholdat, melynek csúcsai felfelé mutatnak. Ezután nyissuk ki szemünket, és nézzünk a célszemély szemeibe, ezalatt koncentráljunk arra, hogy ezüstösen csillogó fény sugárzik szemünkbol az övébe. Ennek fiziológiailag is lesz hatása: pupilláink kitágulnak. A szemkontaktus a tudatos énben kelthet vágyat, a pupillák tágulása a tudatalattiban.

A szexualitást az ezüst (mint a hold színe) és a lila (mint szenvedély) szimbolizálja, ennek ellenére a fekete öltözet (mint szexuális vagy antiszexuális jelzés, ruhától függően), azt mutatja, hogy ez lehet a szex titkos színe, jelzi a szex és a halál közti kapcsolatot is.

A szex-én invokáció istene lehet bármely isteni pár (Arádia és Carnun, Zeusz és Héra, Shiva és Shakti), vagy bármely isten, aki kapcsolatba hozható a szexualitással (Vénusz, Mars, szélsőséges esetekben akár Káli is).

Narancs (gondolkodás-) mágia

A narancs mágia a merkúri princípiumok eszköze. Ide tartozik a kuruzslás, a cselszövés, és a gyors gondolkodás. Az orvostudomány már egy kicsit eltávolodott, mikor rájöttek, hogy az antibiotikumok és a steril műtéti eszközök működnek, de a mai napig megtartották jelképüknek a kaduceust, Hermész kígyós botját. Narancs erőt használ az ügynök, a bróker, és igazából minden olyan munka, ahol gyakran kapnak szívrohamot az alkalmazottak. Ennek az erőnek az alapja az a fajta félelem, amitől az adrenalin hatására gyorsul a neuron-aktivitás. Furamód, a helyzetfelismerés-én arra alapoz, hogy nem a gondolkodásra gondolunk, hanem engedjük, hogy az idegesség elnyomja bennünk a gondolkodásunkat lassító dolgokat. A narancs gnózis energiáit fel lehet használni tolvajlásban, szerencsejátékokban, vagy intellektuális párbajokban, de maga a gnózis elérése jóval hasznosabb, mint bármi, amit el lehet vele érni.

A narancs-én gnózisának eléréséhez hasznos gyakorlat hatalmas számsorokat összeadni, vagy rengeteg, nehéz kérdést tartalmazó borítékot egyesével felnyitni és gyorsan válaszolni a kérdésekre - addig ismételgessük ezt, amíg gondolkodás nélkül nem tudunk válaszolni.

Narancs energia istenségek lehetnek Loki, Coyote, Hermész, vagy Merkúr. (Kiegészítés: azt, aki tolvajlással foglalkozik, előbb-utóbb el fogják kapni, mert a gondolkodást serkentő aktivitás helyét átveszi az elbizakodottság, és a tolvajlás miatt érzet izgalom helyét a lebukástól való félelem. Sokkal több pénzhez lehet jutni ügynökösködéssel.)

Vörös (harci-) mágia

Amióta az ember feltalálta a módszereket, hogy elpusztítsa ragadozóit, folyamatosan fejleszti az eszközöket saját faja kiirtására. Ha a szituáció nem adott egy csatához, akkor sportokban és versenyekben éli ki aggresszivitását. Enek ellenére egy csatának vannak szabályai. Az ember azért harcol, hogy erősítse tárgyalópozícióját, célja, hogy az ellenfelet "harc" módból "menekülés" módba kényszerítse. A harci mágiának két aspektusa van: először, hogy invokáljuk azt az agresszivitást és magabiztosságot, amely átjuttat minket bármely szituáción, másodsorban a konkrét harci varázslatok alkalmazása.

A vörös mágia alkalmazásának módja elsősorban az, hogy az ellenfelet informáljuk támadásunkról, és olyan paranoiássá tesszük, amennyire csak lehet. Fontos, hogy nem célunk megölni az ellenfelet.

A vörös mágia valódi célja azomban inkább az, hogy olyan erőt, energiát mutassunk fel, hogy soha ne kelljen harcba bonyolódnunk.

Harci-én vizualizációk: Mars, Mithras, Thor, Tyr, Ares, Ishtar - de ne riadjunk vissza a modern szimbólumok használatától se, a robbanóanyagok és tűzfegyverek ugyanúgy vonzzák a vörös gnózist.

Oktarin (tiszta) mágia

Pratchett hipotézisét követve az oktarin, a nyolcadik szín, az a szín, mely a mágus-énünket jelöli. Ezt mindenki másként látja, de a jelentése ugyanaz - a nyers energia színe, mely közelebb visz minket a megvilágosodáshoz. A legtöbb mágus kifejleszti magában a mágus-ént, mely mindenkinél különbözik, de általában cseles, elszigetelődő, hajlama van a manipulációra és a bizarr dolgokra. A mágus-énnek nem létezik természetfeletti.

Ezen én képes látni a többit, és a köztük húzódó kapcsolatokat, fejlődésük módját, irányát. Az oktarin gnózis felébredését hívják "kígyómarásnak" is. Azok, akikben ez megtörtént, azonnal felismerik egymást. Ezen erőnek egyik legnagyobb adománya az, hogy a mágus képes függetleníteni egóját mágus-énjétol, konfliktus nélkül. Az a mágus, aki nm képes magát hétköznapi embernek álcázni, vagy nem képes egójától függetlenül megtenni valamit, nem mágus. Egy oktarin szolgáló teremtése nagyon hasznos, szinte elengedhetetlen a mágikus munkálatok során. Itt a sikertelenség ugyanolyan hasznos lehet, mint a siker - egy jól elkészített szolgáló sikertelen visszatérése feladatából, hogy információt hozzon a "Nagy Robbanásról", vezetett a "Fiat Nox" elmélethez.

Az oktarin erő megidézéséhez használható istenek: bármely mágusisten (Loki, Baphomet, Marduk, stb.), de erősebb, ha saját isten-formát kreálunk.

5.2 Szigillizáció

A technika egyszerű. Írjuk le egy mondattal, mit kívánunk a mágiával elérni. Húzzuk ki a magánhangzókat. A mássalhangzókból állítsunk össze egy minél egyszerűbb vonalrajzot. Álljunk fel, és menjünk el sétálni, igyekezzünk megfeledkezni az egészről. Egy-két óra múlva menjünk haza, és üljünk le a rajz elé. Csak magát a rajzot nézzük, ne gondoljunk arra, hogy mit akartunk elérni vele, vagy hogy mi volt az eredeti mondat. Nézzük addig, míg pontosan magunk elé tudjuk képzelni akár lehunyt szemmel is. Égessük el a papírt, melyen a rajz van. A szigillum beleégett a tudatalattinkba.
Hozzászólások
#1 | toneypan - April 12 2013 08:24:35
We all know that not everyone can afford to buy the latest Hermes Replica Handbags in the market, especially these days that the economy is down and everyone is strapped for cash. replica handbags uk can help fashions lovers not to be deprived of flaunting a stunning handbag for themselves.you can't spend $1000 or more for original or branded luxurbag,Prada replica handbags is obviously the next best thing.Yet, before buying anything, there are things that you should keep in mind about where and how to find the best Replica louis vuitton handbags.They point out that the replica watch keeps proper time too. Is this the main reason why they buy Replica rolex watches? All replica watches are just a replica watch and even the replica Rolex is nothing but another Breitling Replica watches.
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Megosztás
Lájkkolj minket
Képek
Legújabb cikkek
teszt
Fekete Mágia
Rém történetek
Káosz
Rém történetek 2
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

27/12/2012 15:00
Smile

03/03/2010 07:16
Grin
Statisztika
freestat.hu